Rubrike
Izdvojeni članci
Tema portala
Prikaz članka
Informatika >> Detalji za članak

Dubai u tehnici osiguranja samo tri mjeseca ispred Hrvatske

Počev od prvog ožujka, vozila u Dubaiu će se moći registrirati samo uz on line police osiguranja od automobilske odgovornosti. Prema izjavi izvršnog direktora RTA agencije za licenciranje to će značiti da će osiguravajuća društva i za police koje nisu sklopljene on line slati podatke o osiguranja AO internetom u RTA i to direktno u trenutku sklapanja osiguranja. Ovo osim kompletne ponude osiguranja na internetu zahtjeva i povezivanje informacijskih sustava osiguravajućih društava i agencije. Police osiguranje AO u papirnatom obliku prema riječima izvršnog direktora agencije prestati će se prihvaćati.

Gotovo sva veća osiguravajuća društva već su integrirali svoje informacijske sustave sa sustavom agencije, a i ostali ubrzano rade na tome.

Do sada je vozač prvo morao kod osiguravajućeg društva osigurati vozilo, što je bio preduvjet za registraciju. S implementacijom novog sustava vozači će sve obaviti on line ili kroz ugovaranje višegodišnje police osiguranja osigurati plaćanje premije, a kroz sustav RTA osigurat će se potrebna informacija o valjanosti osiguranja na svim razinama.

Osim pojednostavljenja postupka osiguranja ovakvom organizacijom značajno će se smanjiti nepotrebna papirologija, troškovi i količina utrošenog vremena klijenata prilikom registracije vozila. Ovim sustavom će se uspostaviti i kontrola nad ne registriranim vozilima kojih prema izvješću agencije u Dubaiu trenutno na prometnicama vozi oko 80 000.

Kako je u organizaciji HUO-a, MUP-a i CVH projekt provjere osiguranja od autoodgovornosti putem interneta u završnoj fazi sljedeća logična faza bila bi integracija kompletnog sustava organizacijski sličnog ovom u Dubaiju.

Direktor tvrtke In cubis d.o.o. iz Rijeke koja je vodeći isporučitelj informatičkih rješenja za hrvatska osiguravajuća društva u razgovoru nam je rekao da bi u Republici Hrvatskoj za uspostavu sustava po uzoru na Dubai trebalo najviše tri mjeseca od očekivane skore uspostave sustava provjere valjanosti osiguranja AO na tehničkim pregledima putem sustava HUO-CVH. Potrebna je samo volja osiguratelja i organizacija, a tehnika je već spremna.


Komentari
radmila, 22. 02. 2010.
Stigli bi mi njih i prestigli kad bi se u takvom sustavu mogao poklanjati bonus i kroz njega raditi mućke, ali ovako tko zna kad?
Korisnik
Korisničko ime:
Osiguranje uživo
Anketa
Osjećate li Vi utjecaj liberalizacije?